Os de Balaguer


Os, capital del municipi, es troba a dos quilòmetres de la cruïlla existent al Km. 179,4 de la carretera C-12 (tram de Balaguer-Àger). És una vila coronada per un castell, amb recinte murallat, elevat sobre un turó que domina un petit congost del marge esquerre del riu Farfanya.

El terme actual, amb una superfície total de 135,20 km2, agrupa el territori de Gerb i la major part de l’antic municipi de Tragó de Noguera, ocupant part dels Aspres del Montsec, a la vall alta del riu Farfanya.

Terra de secà, amb alguns regs eventuals vora el Farfanya i deus naturals, on predomina el cultiu de cereal, ametllers i oliveres. Amb una estructura econòmica eminentment agrícola i ramadera, compta també amb una petita indústria de torrons i envasament de mel.

L’origen d’Os es deu a la fortificació musulmana existent ja en el segle IX i conquerida pel vescomte Guerau Ponç de Cabrera el 1116, alliberant-la del domini sarraí. L’anomenat “Malignum Castrum” d’Os fou una fortificació destacada en les baralles que, durant els segles XII i XIII, enfrontaren els comtes d’Urgell amb els Cabrera, vescomtes d’Àger. L’any 1415 el rei Ferran d’Antequera donà el castell i el lloc d’Os al cavaller Joan Vivot. A mitjan segle XVI, els Siscar ja eren senyors d’Os, un llinatge que va mantenir la titularitat del castell fins que, el dia 13 de setembre de 1990, el van donar a l’Ajuntament.

Localització